S

Ontketen je organisatie!

Het leiden van een creatief concurrerende organisatie vergt nieuwsgierigheid boven alles. Het stellen van de juiste vragen is belangrijker (en moeilijker) dan het hebben van de juiste antwoorden. Een Victoriaanse ondernemer, Isambard Kingdom Brunel, stelde de schijnbaar belachelijke vraag: "Hoe kan ik de ervaring creëren om over het Engelse platteland te zweven?" In zijn zoektocht naar de bouw van de eerste grootschalige langeafstandsspoorwegdienst in Engeland.

Zonder dat we ons ervan bewust zijn leggen we vernieuwing aan ketens door inconsistenties in ons eigen gedrag. We willen vaak vernieuwen via oude structuren of nieuwe kansen ontdekken op platgetreden paden. Bewegen zonder verrassingen is, willen leren en tegelijk beschermen wat we bedacht hebben. Hoe je vindingrijkheid en ondernemerschap in je organisatie los maakt en je eigen "Crazy One" weer terugvindt.

 

✅ Los onbedoeld blokkades op.

✅ Herken de vernieuwingskracht die allang in de organisatie aanwezig is.

✅ Creëer een samenbindend perspectief dat helpt vernieuwend gedrag te herkennen en nieuwe initiatieven te stimuleren.

✅ Help het initiatief uit te breiden naar anderen, waardoor een opwaartse spiraal ontstaat.

✅ Verspreidt de beweging naar het informele sociale netwerk van de organisatie middels peer-to-peer.

✅ Versterk zichtbare vooruitgang en de motivatie van mensen.

✅ Stimuleer en geleid de beweging.

De kern van het succes van 'creatieven' is dat zij heel anders naar de wereld kijken dan anderen. Wat hen onderscheidt van gevestigde partijen, is hun flexibiliteit en creativiteit. Waar gevestigde partijen tegenstellingen zien die
hen dwingen tot een keuze, weten zij die tegenstellingen te overbruggen en effectief te combineren. Veel innovaties zouden er nooit zijn geweest zonder een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Door nieuwsgierig te blijven, behoud je je wendbaarheid in een veranderende wereld. Een eigenschap die startups van nature hebben, maar waar iedereen mee geboren wordt. Hoe vind je de nieuwsgierigheid terug? Om te innoveren zit er maar een ding op: je moet durven experimenten. Je doet dat met een doel: je wilt iets bereiken.

RED OR BLUE?