Herken je innovators.

Bouw een cultuur voor repeterende disruptie.

FREE PLAYSHOP
2 uur
deelnemers: 12-15
Locatie: incompany
Kostenloos

Wanneer de meeste organisaties hun innovatie-inspanningen proberen op te voeren, lijken ze altijd uit te gaan van dezelfde veronderstelling: “we hebben meer ideeën nodig.” Ze praten over de noodzaak om “buiten de kaders te denken” te denken om om een paar ideeën te vinden die kunnen worden omgezet in levensvatbare nieuwe producten of systemen.

In de meeste organisaties wordt innovatie echter niet gehinderd door een gebrek aan ideeën, maar eerder door een gebrek aan kennis van de goede ideeën die er al zijn.

Het is geen idee probleem; het is een herkenningsprobleem.

Hoe haal je de goede ideeën op uit de organisatie, is een uitdaging.

Enkele bekende voorbeelden uit de geschiedenis.

  • Het onderzoekslaboratorium van Kodak vond in 1975 de eerste digitale camera uit, maar volgde deze niet op. In plaats daarvan besteedden ze vrijwel geen aandacht aan het feit dat Sony een ander prototype ontwikkelde en de toekomst van digitale fotografie over nam.
  • Xerox ontwikkelde de eerste personal computer, maar investeerde niet genoeg in de technologie en liet Steve Jobs en Apple de kans grijpen.
  • De Amerikaanse marine verwierp 13 inzendingen van William S. Sims met betrekking tot een innovatieve nieuwe schietmethode. Pas toen Sims president Theodore Roosevelt aansprak, werd zijn verbeterde methode erkend.

Dit zijn niet alleen leuke voorbeelden van slimme mensen en gevestigde bedrijven die de mist ingingen. Ze weerspiegelen eigenlijk een vooroordeel dat we allemaal delen – een vooroordeel tegen nieuwe en creatieve ideeën wanneer we zelfs met kleine hoeveelheden onzekerheid worden geconfronteerd.

Aantal deelnemers: 8 – 12

Op maat ontwikkelde Creativiteit Workshops

We kunnen onze workshops op maat ontwikkelen voor specifieke zakelijke doeleinden en formats. Een incompany workshop kan worden uitgevoerd als op zichzelf staand of in een geïntegreerd format als onderdeel van een breder zakelijk programma, evenement of conferentie.

Neem contact met ons op over het aanpassen van een creativiteitsprogramma voor uw organisatie of informatie over open inschrijving.

Waarom kopwerk

We leven in een zesjes-cultuur. Na een voldoende zijn mensen afgeleerd verder te denken. Dat staat groei in de weg. We helpen organisaties en professionals voorbij de 6 te groeien.